Måla om hemma

Tänk vad lite färg kan göra för ett hem. Faktum är att en renovering endast behöver medföra en pensel, roller och en färgburk för att se annorlunda ut. Väggar, tak och till och med golv kan ge dina rum ett helt nytt utseende och målar du även om möbler så blir det som om du bytt ut halva ditt bohag. Ja, kanske till och med fasaden behöver en uppdatering.

Välj rätta kulörerna

När du väljer ny färg inomhus eller utomhus gäller det att inte bara se till hur saker och ting matchar – du måste även vara medveten om vilken typ av färg som bör användas. Detta är speciellt viktigt när du målar om en husfasad eftersom materialet under behöver samma färgtyp som första gången det målades. En ny kulör är dock helt i sin ordning men var försiktig med att måla om huset i en alltför gräll och skrikig färg. Dels kan grannarna bli irriterade och dels kan du få svårt att sälja huset i ett senare skede.

Även inomhus bör du tänka till när du väljer kulör. Vilken färg matchar till möblerna? Vilket intryck vill du ha? Föredrar du ljusa eller mörkare nyanser? Ett bra tips är att ta hjälp av en målarfirma som k3måleri.se, där du kan vara säker på att handarbetet med penslar och roller blir perfekt. En målare kan även hjälpa dig med färgval och berätta för dig vilken typ av färg som passar in på ditt hus.

Tänk även på förarbetet och rengöring av fasad först. Även väggar kan komma att behöva spacklas för att ge en mer jämn yta ifall väggen är lite ojämn. Även här kan en målare anlitas med fördel.

Måla möbler

Om du vill klä om möbler går du till en tapetserare, om du vill måla om dina möbler kan du gå till dig själv. Det är mycket snyggt att måla om gamla trämöbler, kanske i patina där resultatet ser lite slitet ut. Istället för att köpa nya möbler kan du både måla om och klä om dem. Ta gamla tygrester från kläder eller någon gardin hemma så blir det både ekonomiskt och miljövänligt. Om din soffa har tyg redan kan du rita av mönstret ovanpå delarna och sy om det med nytt tyg. Det finns många guider på nätet som berättar hur man gör på ett enkelt sätt.

kheera