Gardintrender 2020

Gardiner förekommer i stort sett i vartenda svenskt hem. De ger ett mer ombonat intryck och de kan bli en färgklick vid fönstren, rama in dem och ge ett helhetsintryck tillsammans med fönsterlampor, plantor och annat. Det går många trender i gardiner och under 2020 är det följande som gäller.

Tjockare gardiner

Visst är det vackert med skira, fladdrande gardiner i sommarvinden men till 2020 blir materialet lite tjockare. Det ska gärna vara wave, det vill säga vågighet i gardinerna istället för att låta tyget hänga rakt. Då krävs också lite tjockare tyg. Färgen på en wave-gardin kan vara enfärgat eller mönstrat men till 2020 kommer faktiskt mer mönster och starkare färger som gult, orange eller rosa.

Minimalistiskt är ute

De raka, beige och lite intetsägande gardinerna som bara hängde runt fönstren och gav den där minimalistiska känslan är helt ute. Låt gardinerna ta mer plats och vara större, också gärna med någon form av knytning eller anordning som passar ihop med resten av inredningen. Tänk även på gardinstången. Använd coolt smide med speciella former som lyfter hela anordningen till det bättre.

Färgtrender

Det är inget fel i att fortsätta använda jordnära färgtoner som ockra, sand, beige, rustikt grått eller brunt och grönt. Tänk istället mer på materialet som kan vara naturligt för att ge den där jordnära effekten. Lin, bomull och blandningar gör att färgen sticker ut lite extra och ger ett ännu naturligare och rustikare utseende. Med lite tjockare lin tränger solljuset ändå igenom gardintyget och tillsammans med färgen ger det ett vackert sken i rummet. Det ger ett rofyllt rum samtidigt som det känns ombonat.

Tänk även pastell, helst i rosa. De rosa nyanserna passar i de flesta rum och ger ett lugnt, mjukt och varmt intryck. Rosa har liksom blivit det nya beige men inte lika tråkigt som beige kan vara. På LaLiving kan du hitta massor med både söta och lantliga gardiner i rosa och gammelrosa – också med mönster om du vill liva upp allt lite mer.

I övrigt kan du fortsätta gå mot naturen när det gäller mönster. Storblommigt och gröna blad, kvistar och annat som har med naturen att göra, kommer stort under hela 2020.Det är snyggt att satsa på en stark barkgrundsfärg som rosa, korall eller orange för att låta blommönstret själv vara av mer naturliga färgskalor. Det skapar intressanta och moderna kontraster.

Mixa två gardinpar

ha kul och mixa två olika gardinpar – ett enfärgat och ett med mönster och häng de båda tillsammans på varje sida. Dels får du en häftig färgkombination och dessutom har du mer att täcka fönstret med om du skulle vilja dra för alla gardiner. Smart om du saknar persienner eller gärna vill ha mörkare i rummet om natten!

kheera