Växter ger liv

Växter i rummet kan dels förstärka designen på inredning och dels ge liv, must och framför allt mera syre till hemmet.

Allt handlar inte bara om vilka möbler, mattor och gardiner som passar bäst i hemmet. Det är lika viktigt att titta på de små detaljerna i hemmet likaväl som att hitta takläggare Göteborg när du behöver hantverkare. Ofta är det där den slutliga “touchen” finns. Väldigt få tänker på hur stort intryck en planta på rätt ställe kan ge till besökaren. Eller hur växten påverkar människans humör och sinnesstämning både tillfälligt och över tid. Visserligen kräver levande växter både näring, vatten och lite pyssel då och då men de ger tillbaka mer än vad som är synligt.

Växter gör nytta

Det är vanligt med dålig ventilation i hus och hem särskilt vintertid när det är kallt ute. Då kanske det inte är lika lockande att vädra så ofta som det skulle behövas. Det behöver inte vara dålig inomhusluft men livet inomhus blir bättre och friskare med växter i rummet. En växt avger syre och den renar luften. Olika växter renar olika mycket men det är ändå det som är det växter gör när de andas och transpirerar fukt och syre. Att få renare luft är balanserande för hälsan.

Synintryck som är glädjande eller rogivande är också bra för hälsan. Då är växter i rummet just en sådan sak som balanserar upp humöret på ett märkligt och knappt förnimbart sätt. Det är det naturliga som påverkar människans innersta positivt och lugnande. Även den gröna färgen hos växterna tillhör just det som skapar lugn, balans och harmoni i sinnet hos vilken människa som helst. Det ligger i våra gener och djupt nere i själens djup.

Att sköta om växter

Placera gärna växter där det är ljust. Det finns dock växter som gillar både halvskugga och måttligt med ljus. Det är vanligt att ha växter på fönsterbrädan men det går lika bra att placera växter och blommor på bord och bänkar och piedestaler. Det går också bra att hänga dem på väggen i en ampel eller att ha amplar hängande från gardinstången eller i en krok i taket.

Små växter kan trivas i en liten glasbubbla där de dels är skyddade och dels får lagom med syre från en öppning någonstans i glaset. Hålet bör ju vara stort nog för att det ska vara lätt att vattna och sköta växten. Är man riktigt glad i växter och att få se liv bli till varenda dag så går det att odla tomater

och mycket annat i hemmet. Då är köket kanske en lämplig plats, särskilt om där finns stora, härliga gammaldags fönster som släpper in mycket ljus. Vattnet är ju nära och det är lätt att sköta om växter just i köket. Tomater kan man odla året runt och inomhus. Men då får man pollinera själv med hjälp av en pensel. Många kryddväxter i köket ger både liv, doft och härliga kryddsmaker till maten. Och det är vackert med grönt i vilka rum som helst.

kheera