Rätt storlek på möblerna

Ska du ändra inredning i ditt hem? Kul! Att förändra i hemmet kan kännas nödvändigt för de allra flesta. Inte bara för att man vill följa de senaste inredningstrenderna och ha ett stilfullt hem, utan även för att man vill få in nya föremål och skapa en annan känsla i hemmet. Det finns mängder av olika typer av inredningsdetaljer att välja mellan, men det vi kommer att fokusera på här gäller just valet av möblerna.

Att välja rätt typ av möbler kan låta som en baggis. Vadå, det är väl bara att välja de möbler som man tycker är snygga, praktiska eller bekväma? Nja, riktigt så enkelt är det faktiskt inte, även om det i teorin lätt kan framstå så. Möbler är vanligtvis dyra i inköp, speciellt större möblemang som soffgrupper, matsalsgrupper eller sängar. För att du ska vara nöjd med din inredning och känna att du har gjort ett bra val är grunden att välja rätt storlek på möblerna.

Så går du tillväga

Oavsett om du har ett större hem som ska inredas eller ett mindre så finns det möbler som passar. Det gäller bara att du har is i magen och att du vet vad det är du ska leta efter. Ett mindre rum eller en mindre lägenhet lämpar sig bäst för nätta möbler som känns och ser luftiga ut. Ett större rum kan enklare klara av tyngre möbler och därför är dessa rum oftast också lättare att inreda.

Två tredjedelars-regeln

Har du hört talas om två tredjedelars-regeln? Inte? Då ska du nu dra öronen till dig. Denna regel har använts av inredningsarkitekter och experter sedan många år tillbaka och kan även hjälpa dig när det är dags att välja möbler till ditt hem. Regeln är mycket enkel att tillämpa och det gör att vem som helst kan använda sig av den. Det enda du behöver göra är att först mäta upp rummet som du ska inreda och därefter välja möbler utifrån regeln och dina mått.

Vi ska förklara mer detaljerat. Föreställ dig att du ska hitta en soffa till ditt vardagsrum. Soffan ska då utgöra två tredjedelar av den vägg som den ska stå framför. Nu ska du skaffa dig ett vardagsrumsbord att ha vid din soffa. Vardagsrumsbordet ska då utgöra två tredjedelar av soffans totala längd.

Svårare än så är det faktiskt inte och med hjälp av denna regel kan du få ett hem som ser balanserat och smakfullt ut. Om man väljer för stora möbler är det lätt att hemmet ser övermöblerat ut och väljer man för små möbler till en större yta är det risk för dockskåps-effekten. Orsaken till varför du ska mäta upp rummet innan är för att du lättare ska kunna se vilka möbler som passar när du står där i butiken eller beställer hem via nätet.

kheera