Inred din trädgård

Vi serverar mat i matsalen, lagar maten i köket, sover i sovrummet och så vidare. Korridorer/hallar länkar rummen, dörrar fungerar som utgångar och ingångar. Detta är något vi alla känner till och har i tanken när vi inreder vårt hem. Men när det kommer till vår trädgård kan vi tänka på ett liknande sätt. Speciellt om trädgården är lite större.

När du ska inreda trädgården kan du alltså föreställa dig att häckar eller buskar fungerar som väggar. Det kan dock även vara staket eller stenväggar. “Golvytorna” i trädgården kan innebära gångarna som tillverkats i betong, eller skapats med någon typ av sjösten, vilket blir väldigt fint. Sjösten finns dessutom i olika alternativ, både färger och storlekar. Det är dock en finare typ av sten och kan därför bli rätt dyrt ifall du har många gångar i din trädgård. Vissa väljer att dekorera trädgården med endast lite sjösten, till exempel vid sidan av gångarna.

Dela din trädgård

Skulle du ha en väldigt stor trädgård kan det bli fint ifall du väljer att dela upp den i olika delar. Detta kan du göra med murar, staket eller stora häckar. Du kan sedan välja ifall du vill att alla uppdelade områden ska se liknande ut, eller om du vill ha helt olika stilar i varje “rum”. Ett exempel på vad du kan göra är att plantera blommor i olika färger i varje del. Eller varför inte skapa ett område till grönsaker, ett annat till färgglada blommor och så vidare. Det rekommenderas att du lämnar ett “rum” tomt, endast med en gräsyta. Speciellt om du har barn som gärna leker utomhus.

Vill du ha en uteplats där du kan samlas med familjen och vänner kan du skapa en sådan i ett av trädgårdens rum. Dock föredrar de flesta att uteplatsen ligger bredvid huset. Om ni ska laga mat ute kan du behöva lätt tillgång till köket. Skulle uteplatsen ligga en bit ifrån kan detta leda till en hel del spring fram och tillbaka.

Fokus på detaljerna

Det spelar egentligen ingen roll ifall du har en stor eller liten trädgård. Det är de så kallade avslutande detaljerna du väljer som ofta gör störst skillnad. Dessa detaljer innebär saker som krukor, möblemanget, odlingsbänkar och så vidare. På uteplatsen kan det även innebära fler prydnadssaker, som textiler, ljuslyktor och vilken typ av grill du väljer.

När det kommer till växterna är det vanligt att välja sådana som endast blommar på sommaren. Eftersom vi ofta får en del snö under vintern är det inte alltid möjligt att se växterna. Då känns det onödigt att plantera sådant som blommar under de kallare månaderna. Du kan dock välja att ha vinterblommor inomhus istället. Men utomhus är det bäst att fokusera på sådant som dyker upp när vi inte har någon snö.

kheera