Fönster – en viktig del av inredningen

Inredning handlar inte bara om färgval och val av möbler utan även belysning och ljus från fönster har stor betydelse för hur inredningen ser ut. Ljusinsläppet från fönster skapar olika slags effekt beroende på färg och material och för att lyckas designa ditt hem på ett sätt som gör att du trivs gäller det därför att ta med dina fönster i planeringen av inredningen.

[IMAGE=dbOMo9ddak0X.jpg]

Välja fönster

Om du tycker att ett rum känns mörkt och trångt är ett stort fönster ett effektivt sätt att få in ljus och skapa en känsla av rymd. Vilken modell av fönster du ska välja beror på rummets karaktär och hur stort det är. Oavsett om du är ute efter stora fönster till vardagsrummet eller lite mindre till sovrummet lönar sig ett besök hos Nettofönster där du hittar flera olika typer av fönster till mycket bra priser. Om du är osäker på vilket fönster du ska välja är ett bra tips att ta reda på vilket väderstreck rummen ligger i och studera omgivningen utanför för att se om det finns skrymmande byggnader eller träd i närheten. Ett rum som ligger mot norr har mycket mindre ljusinsläpp än ett rum i söderläge och kan därför behöva ett extra stort fönster för att inte kännas alltför mörkt.

Inreda fönster

Det är inte helt enkelt att inreda ett fönster i det svenska klimatet eftersom årstiderna bjuder på stora skillnader i ljus. Under vinterhalvåret är dagsljuset sällsynt medan solen knappt går ner alls under sommaren. Med andra ord behövs både mörkläggande gardiner för att stänga ute det starka sommarljuset och möjligheten att släppa in maximalt med ljus under gråmulna novemberdagar. För att lösa problemet på ett smidig sätt gäller det att inreda fönstret med gardiner av olika slag.

En enkel lösning är att både installera en mörkläggningsgardin som kan användas på sommaren och en lättare gardin i tyg som ramar in fönstret men som även släpper in en del ljus. När du väljer färg på gardinen är det bra att ta hänsyn till hur inredningen ser ut i resten av rummet. Det ser mer enhetligt och genomtänkt ut om till exempel färgen på gardinen matchar soffkuddar eller mattan i rummet. Om du vill att gardinen ska vara diskret och smälta ihop med omgivningen bör du istället välja en färg med samma nyans som väggens färg. En diskret gardin passar bra om du vill att växter eller andra prydnadsdetaljer på fönsterbrädan ska synas bättre.

Det är också fint att styla fönstren med snittblommor och små lampor eller varför inte prydliga högar av böcker eller tidningar? Om du har ett hörn intill fönstret är det fint att även inreda det med exempelvis en stor krukväxt eller genom att gardinen dras in i hörnet och skapar en mjuk avrundning.

kheera